Hibakeresés

Hogyan zajlik 2009-ben egy számítógép hardver hibakeresés? Vannak szuper diagnosztikai eszközök, amivel könnyen megmondható, hogy mivel van a hiba? A márkaszervizek jobbak, mint az általános szervizek?
Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni.

Vannak egyértelmű hibák, például: hangosan zörög valamelyik ventilátor.
Megoldás: tisztítani vagy cserélni kell. (Általában inkább cserélni.)
Viszont vannak nem egyértelmű hibák, például: lefagy, lassul, újraindul, stb. Ezek sok esetben nem is reprodukálhatóak! Tehát, akkor tudjuk, hogy a hiba javítva, ha az nem jelentkezik egy adott idő (x nap) alatt. A hibák egyik része szoftveres eredetű, de ezekre most nem fogok kitérni.

Tételezzük fel, hogy azt már sikerült megállapítani, hogy valami hardver meghibásodásról van szó. Ilyenkor lenne jó egy kütyű, amit csatlakoztatva, azonnal megmondja, hogy mivel van gond! Egy hardver hiba lokalizálása azonban nem egyértelmű. Nem mintha egy mai pc-ben sok alkatrész lenne, a perifériákon kívül egy tápegység, alaplap, processzor és memória van (esetleg valami egyéb bővítő kártya). Nagyjából ezeket kell cserélgetni, addig, amíg meg nem szűnik a hiba, de nincs egyszerű eszköz, amivel azonnal megmondható, hogy melyiket. És ez nincs máshogy, egy neves gyártó terméke esetében sem!

Tehát, nincsenek csoda diagnosztika eszközök. Léteznek teszt szoftverek, például a memória tesztelésére, létezik egy-két merev lemez gyártónak diagnosztika programja, és utána már csak a próbálkozás marad. Ugyanezt csinálják a márkaszervizek is. Persze fontos, hogy megbízható szerviz foglalkozzon a számítógépeitekkel, mert ezen a területen, mint sok egyében is, vannak hozzá nem értők! A mi egyik legnagyobb előnyünk a tapasztalat! Sok hibának azért találjuk meg gyorsan az okát, mert már sok hasonlát láttunk. 🙂
Megjegyzés: komolyabb szervereknek már vannak diagnosztikai programjai, amivel sok meghibásodás okát egyértelműen meg tudják mutatni.

Tehát, ha szervizt keresel, akkor referenciákkal rendelkezőt javaslok, de csodát tőlük se várj! 🙂

0 Responses to “Hibakeresés”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: