Nyelv választás

Több nyelvű web oldal esetén meg kell oldani a nyelvválasztást.

Ennek egyszerű módja, hogy induláskor a látogatónak kell eldönteni, hogy milyen nyelven szeretné az oldalt használni. Ez azért nem jó, mert lassítja az oldal tartalmához való hozzáférést és akár el is riasztja a felesleges kérdés az érdeklődőket.
(Legrosszabb megoldás, hogy a http://www.multiceg.hu oldal automatikusan átmegy a http://www.multiceg.com oldalra, ahol ki kell választani az országot, pedig egyértelmű, hogy melyiket.)

Másik megoldás (amit ma láttam), hogy a látogató fizikai helye, azaz hálózati címe (IP címe) alapján kapja meg az adott nyelvű oldalt. Azon túl, hogy ennek megvalósítása nem túl egyszerű és szükséges az IP cím adatbázis folyamatos frissítése, még nem is megfelelő eredményt ad. Például, ha kimegyek egy spanyol hotelbe, ahonnan a saját laptopommal böngészek, akkor spanyolul fogom látni az oldalt, pedig lehet, hogy nem is tudok spanyolul.

A jó megoldás (ami egyszerű is), hogy a le kell kérdezni, hogy milyen nyelvű a böngésző, amivel a látogató nézi az oldalt és ennek megfelelő változatot kell megjeleníteni. (Ha nincs adott nyelvű, akkor kell egy alapértelmezett nyelv.)

6 Responses to “Nyelv választás”


 1. 1 HiG október 3, 2008 - 11:08 du.

  adott esetben lehet ezeket kombinálni is.
  Pl:
  – megnézni, hogy korábban választott-e a nyelvet a felhasználó (amit egy cookieban ezestben el kell tárolni)
  – ha igen akkor azt a nyelvet alkalmazni, ha nem akkor használni a böngészö nyelvét

 2. 2 hia október 4, 2008 - 7:25 de.

  Cookie ötlet jogos.

 3. 3 Gál Kristóf október 4, 2008 - 9:09 de.

  Az IP cím nézegetős és a böngésző beállításait lekérdezős megoldással is lehet olyan probléma, hogy a különböző Google robotok nem ugyanazt az oldalt kapják majd meg ugyanarra a címre, ezért esetleg csalásnak érzékelhetik (“doorway hack”), amiért jól megbüntetnek. 🙂 Szóval óvatosan bánnék ezekkel a trükkökkel!

 4. 4 hia október 4, 2008 - 7:17 du.

  Kösz, ez is fontos szempont!

  Nem írtam, de ráadásul egy ilyen adatbázisban keresés terheli a szervert (sok kicsi, sokra megy), ami egy forgalmas oldalnál további gondokat okozhat.

 5. 5 Makó Tamás október 8, 2008 - 4:38 du.

  Az IP lokációt ki is lehet “szervezni”, vannak páran akik ilyet szolgáltatnak. De az említetteken kívül lehet vele más gond is. Az egyik kábelnetes szolgáltató például román gyökerekkel rendelkezik és valószínűleg ennek köszönhetően az itthoni előfizetők is román IP címeket kapnak. Volt is rácsodálkozás néhány olyan esetben, amikor egy webszolgáltatás az IP alapján lőtte be a nyelvet 🙂

 6. 6 anikó január 26, 2009 - 12:18 du.

  Nálunk ez a böngésző nyelvbeállítása alapján választó megoldás született, azóta a magyar keresésben is az angol tartalom jelenik meg. Lehet hogy csak nálunk nem tökéletes a rendszer.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: