Jelszavak tárolása

Hihetetlen mennyi jelszó gyűlik össze egy felhasználónak. Minden regisztrált oldalhoz egy külön jelszó, mivel nem javasolt ugyanazt használni mindenhol.

Miután a jelszavakat nem javasolt felírni, megjegyezni meg lehetetlen, így milyen lehetőségek vannak azok tárolására?

Első tippem, hogy nem kell mindegyiket megjegyezni! Számos oldalon, főleg, amiket ritkán használok nem is próbálom megjegyezni, hanem, amikor be kell lépnem, akkor kérek e-mailben egy jelszó emlékeztetőt.

Nem jó ötlet elmenteni a böngészőbe, mivel onnan egy egyszerű programmal ki lehet olvasni.

Korábban Excel táblázatban tároltam a jelszavakat, és az XLS-t egy jelszóval védve mentettem el. Ez nem egy rossz módszer, tehát igazából ajánlani tudom, bár nekem sok év használat után kezdett nehézséget okozni, rendezetten tartani a jelszavakat.

Egyik megoldás, hogy léteznek erre célalkalmazások! Én a KeePass programot használom. Ingyenes, van magyar verziója, telepíteni sem kell, futtatható egy USB kulcsról. Ez egy felhasználónak megoldja a jelszótárolás kérdését, de akár több felhasználó is tudja használni, így a céges jelszavakat bárki el tudja érni. Ilyen hálózati felhasználás esetén, mind az XLS-nek és a KeePass-nak is az a gondja, hogy a belső hozzáférések nem kerülnek naplózásra. Természetesen erre is vannak megoldások. Ha érdekel, hogy mi, írj nekem egy e-mailt! 🙂

4 Responses to “Jelszavak tárolása”


 1. 1 Makó Tamás október 3, 2008 - 3:47 du.

  Hasznos program a KeePass és nem csak a jelszavak tárolása miatt.
  Én kitaláltam magamnak egy algoritmust, ahogyan a jelszavakat képzem. Ügyeltem rá, hogy minden helyen elfogadják, tehát van benne nagybetű, szám, stb… Így minden jelszavam más és nem is felejtem el őket. Ezzel nincs gondom. Azzal azonban van, hogy nem mindenhol választhatom meg a felhasználói nevemet. Van ahol generálják nekem, van ahol csak bizonyos karaktereket használhatok. Na, ekkor jön jól valami kis segédprogram, ahol csak ezeket tárolom 🙂

 2. 2 Németh György március 17, 2009 - 7:38 du.

  Ügyes dolog a keepass, azonban van egy hibája: pl a bankokban háromtagú a bejelentkezés van–felhasználónév, jelszó, számlaszám- ezt nem tudja már a kezelni (én legalább is nem jöttem rá hogyan), a kéttagú jelszavakat megjegyzi a böngésző is, persze aki rendszeresen használ idegen gépet, annak hasznos, ha egy usb kulcson elviheti a jelszavait, de mivel nem tudja mindenre használni, ez csak félmegoldás.

 3. 3 Coleridge december 21, 2009 - 11:11 de.

  Németh Györgynek!
  A banki belépőnevedet már csak megtudod jegyezni, a másik két tagot meg lemented és kész! Iszonyú problémás a dolog, nem?

 4. 4 Németh György december 21, 2009 - 11:57 de.

  Nos nekem 3 féle banki felhasználó nevem van 3 számlához, most pedig 4 lesz rövidesen.., és mivel van amit ritkán használok, nem, nem tudom megjegyezni és nem is akarom.
  Találtam egy ingyenes alkalmazást ez a PassKeeper. Kissé fapados, viszont lekezeli a három, de akár tbb tagú bejelentkező felületeket is, akár autó kitöltéssel. Több mint fél éve használom, usb kulcsról és minden ok. Hogy mennyire biztonságos azt nem tudom, szerintem egy átlagos felhasználónak megfelel.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: