Régi szoftverekről

Én egy kicsit verziófüggő vagyok. Ha megjelenik egy általam használt szoftverhez frissítés, akkor azt rövid időn belül telepítem. Pedig már nem egyszer okozott ez gondot számomra. 🙂 Ugyanakkor szerintem elkerülhetetlen a szoftverek frissítése.

Miért? Mert a frissítések az esetleges új funkciók és hibajavításokon túl, biztonsági javításokat tartalmaznak. Amennyiben azok telepítése nem történik meg, az ismert biztonsági rés kihasználható és támadható. Ezért fontos például a blogomhoz is használt WordPress, új verzióinak folyamatos telepítése, de ezért szükséges a Windows munkaállomásokat és kiszolgálókat folyamatosan frissíteni a Microsoft Update oldaláról. (És persze minden egyéb szoftverre is igaz.)

A frissítések több formában jelenhetnek meg, függően a szoftver gyártójától. Ez lehet egy kis javító csomag (patch), ami akár online is telepíthető (jó példa erre a Microsoft Windows és Office frissítése),
de lehet egy teljesen új verzió is, amit az előzőre kell telepíteni (Például az említett WordPress esetében.)

Ami még nagy különbség, hogyha nem ingyenes programot használunk, akkor egy új verzió nem biztos, hogy díjmentesen telepíthető. Sőt, ez általában így is van. Egy Windows XP-ről Windows Vistára a frissítés nem ingyenes, hanem meg kell vásárolni valamilyen Windows Vista licenszet.

Így fordulhat elő, hogy többen, még egy-egy program korábbi verzióját használják irodai rendszerükben. Ezzel persze nincs is baj, hiszen nem kell mindig mindenből a legfrissebbet használni. Ha (és ameddig) a korábbi verzióból is készül frissítés, biztonsági javítás, tehát, amíg az a gyártó által egy támogatott termék, nyugodtan lehet az adott szoftvert használni. Viszont, ha már egy nagyon régi verziót használtok, amihez nincs már támogatás, akkor igen érdemes elgondolkodni annak frissítésén!

Például a Windows 98, 98SE, ME-hez, 2006 július 11.-én minden támogatás megszűnt. A Windows NT4 esetében, még korábban, 2004 december 31.én. Részletes lista a Microsoft termékekről: Támogatási életciklus – termékjegyzék
Tehát ha még van Windows NT4 serveretek, akkor célszerű annak lecserélésén elgondolkodni!

Persze erre mondhatod, hogy jól működik, minek lecserélni?! Bár támogatást a gyártó nem ad hozzá, de a tudásbázis cikkei még ma is elérhetőek. Szakember is található még hozzá, aki nem felejtette el, amit annak idején tudott. 🙂

De! Mi történik, ha a gép, amire telepítve van, tönkre megy és hardvert kell cserélni? Ma már nehezen lehet olyan eszközöket találni, amihez van Windows 98 vagy NT4 meghajtó (driver). Továbbá sok szoftver már nem fut régi Windows verzión, így, ha valamit használni szeretnétek, akkor nem fogjátok tudni telepíteni.
Én mindenképpen javaslom, hogy mérjétek fel, hogy milyen régi szoftvereket használtok és amit a gyártó már nem támogat, gondolkodjatok el, annak lecserélésén. (És ebbe beletartozhatnak a nem frissített ingyenes programok is.)

Megjegyzés: előfordul, hogy mégis szükséges egy régi rendszert még évekig üzemképesen tudni. (Például egy könyvelési rendszer, amiből még évek múlva is kellhet régi adatokat előszedni.) Ilyenkor javaslom, hogy készítsetek egy virtuális gépet belőle és nem lesz gond azt bármikor elindítani!

3 Responses to “Régi szoftverekről”


 1. 1 maques augusztus 24, 2008 - 12:26 de.

  Mondjuk pont a wordpress frissítésekről találtam egy némileg ellentmondó véleményt a spam karma szerzőjétől:
  http://unknowngenius.com/blog/archives/2008/07/14/spam-karma-is-gpl/
  2)-es pont.

 2. 2 hia augusztus 24, 2008 - 7:43 de.

  Jó példa, amit írsz!
  A WordPress frissítési/új verzió megjelenési üteméről lehet vitatkozni, de alapvetően két lehetőséged van:
  Folyamatosan frissítesz (és vállalod az ezzel járól egyéb gondokat) vagy más szoftvert használsz! Az nem lehetőség, hogy nem frissítesz.
  Ugyanez írja a spam karma szerzője egyik hozzászólásában:
  http://unknowngenius.com/blog/archives/2008/07/14/spam-karma-is-gpl/#comment-474058 (eredeti bejegyzés 35. hozzászólása)

 3. 3 maques augusztus 26, 2008 - 12:27 de.

  Várom a bejegyzést a WordPress alternatíváiról… :-]

  A WordPress nagyon problémás, abból a szempontból, hogy lehet, hogy tényleg van egy biztonsági hiba, de aztán “ha már itt vagyunk” felkiáltással annak javítása mellé még bepakolnak új “feature”-öket, aztán lehet cumizni és a következő javításnál ugyanez van.
  Az lehet a gond, hogy az “ingyenes” programoknál a hibajavítás és az új funkciók összeolvadnak, egy fizetős program frissítésébe ritkán kerül be valami nagyobb újítás…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: