Technikai tippek munkatárs kereséshez

Szakértők azt mondják, hogy fel lehet adni olyan álláshirdetést, amire kevesen, de a megfelelő egyének jelentkeznek, nekem még nem sikerült. 🙂 Elméletileg ez is olyan, mint egy marketing üzenet, de hiába van jól megfogalmazva egy hirdetés, leírva, hogy mik a követelmények, az a tapasztalatom, hogy ezt sokan nem veszik figyelembe. (Például egy jelentkező, amikor a jogosítvány és gyakorlat követelmény: „Igaz feltételnek írták a 3 éves munkatapasztalatot, de úgy gondolom egy próbát megér, jelenleg pályakezdő vagyok. Sajnos jogosítványom nincs. Viszont rengeteg tapasztalatom van számítógépek szervizelésében.”)

Ha nem sikerül megfelelően célzott önéletrajzot feladnod és sok a jelentkező. Vagy sikerül, de szeretnél egy kis időt spórolni, akkor a következőket javaslom:

1. Ne a saját e-mail címed szerepeljen, hanem valami általános. (allas@, job@, munka_2008@, stb.)
Ha több helyen adsz fel hirdetést, akkor mindegyiknek legyen külön! Így tudni fogod, hogy melyik helyen érdemes hirdetni! Amikor már nem kell, akkor egyszerűen meg tudod szüntetni az e-mail címet és így a későbbi spameket sem fogod kapni. (Az interneten megjelent hirdetéseknél megadott címre, néha még több hónap után is kapok spamet.)

2. Erre/ezekre a címekre be tudsz állítani egy automatikus választ:

Tisztelt Pályázó!

Köszönjük, hogy megtisztelt minket bizalmával, és jelentkezett cégünkhöz.

A beérkezett pályázatok összesítése után – amennyiben pályázata alapján kiválasztásra kerül -, jelentkezünk Önnél egy személyes találkozó egyeztetése céljából.

Amennyiben pályázata nem jár sikerrel, illetve nem tudunk végzettségének megfelelő munkalehetőséget ajánlani Önnek, adatait regisztráljuk.

Üdvözlettel,
… Kft

Így nem szükséges manuálisan megválaszolnod az eleve nem megfelelő jelentkezők e-mailjét. (Már ha van benned késztetés, hogy minden jelentkezőnek küldj valami választ. :))

Ezek a könnyen megvalósítható lépések, amivel sok időt lehet spórolni. Végül jöjjön egy haladóbb tipp:

3. Sajnos sok jelentkezőnek még így is kicsit félrevezető az önéletrajza, vagy fontos információ nem derül ki belőle. Van, aki ilyenkor egy gyors telefonos interjút javasol előszűrésnek, nekem ez a módszer nem mindig sikeres. Így az önéletrajzok alapján szokott kialakulni, hogy ki kerül behívásra, egy személyes megbeszélésre. Ott minden jelentkezőnek egy adatlapot kell kitölteni, ahol már minden fontos kérdés szerepel.
Gyakran előfordul, hogy ránézve az adatlapra rögtön kiderül, hogy valamelyik válasz miatt, eleve nem megfelelő a jelentkező, tehát kár volt behívni! (Így neki és magamnak is feleslegesen ment el az idő.)
Erre a javaslatom, hogy a jelentkezéshez készíts egy webes formot! Itt minden fontos kérdést fel tudsz tenni és kötelezővé a választ, tehát nem tudja a jelentkező véletlenül kihagyni azt. Megoldható, hogy itt csatolja az önéletrajzát és ezen keresztül kelljen eleve jelentkezni. Így már eleve egy Neked tetsző, előszűrt jelentkezéseket fogsz kapni, amit utána még mindig lehet finomítani egy telefonos interjúval.

Lehet, hogy ez kicsit személytelen, de sok időt meg lehet vele spórolni és a tényleg megfelelő jelentkezőket behívni!

(Ha ez bonyolult, akkor e-mailben is vissza tudsz küldeni egy ilyen adatlapot, amit ki kell tölteni a jelentkezőnek.)

0 Responses to “Technikai tippek munkatárs kereséshez”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: