Munkaállomások és szerverek elnevezése

Minden számítógépnek nevet kell adni, amivel a hálózaton azonosítható. Kezdetben ad-hoc jellegű szokott az elnevezés lenni, tehát egy munkaállomást a felhasználójáról vagy egy véletlenszerű karaktersorozattal neveznek el, egy szervert pedig egyszerűen SERVER-nek. Ahogy nő egy hálózat, ez egyre zavaróbb lehet, az adminisztrációt tekintve is, de akár ha meg kell találni a hálózaton egy gépet.

Érdemes a gép elnevezésekbe rendszert vinni és az azt használó neve nem alkalmas erre, mert változhat. Viszont a pozíció nem változik, tehát a gépeket legjobb vagy egyszerűen sorszámozni (PC01, PC02, PC03, stb.) vagy egy adott osztályon belül elnevezni (PENZUGY1, PENZUGY2, CEGVEZETES1, stb.)
Windows rendszereken megjegyzést is lehet adni, amit könnyű módosítani. Ide már be lehet írni a felhasználó nevét vagy a fizikai helyet, ahol megtalálható az eszköz.

Kiszolgálókat a funkció alapján is el lehet nevezni (FILESERV1, FILESERV2, stb.), bár itt a fantázia nevek segíthetnek a felhasználóknak “emberközelibbé” hozni egy szervert vagy beszélni róla. (Nyomtasd ki a NYOMTSERV1 nyomtatójára! vagy Nyomtasd ki a MOZART nyomatójára!)

Megjegyzés: a gép elnevezéseknél célszerű az angol abc betűin és számokon kívül egyéb karaktert nem használni. Azok még mindig okozhatnak problémát.

2 Responses to “Munkaállomások és szerverek elnevezése”


 1. 1 DhZ április 22, 2008 - 2:43 du.

  Szia

  Valóban, a szerverek elnevezésével nincs sok gond, amúgy is az IT-sok nézegetik nap mint nap. A nyomtatóknál meg a share name a szembetűnő. Viszont a munkaállomás nevekkel a mai napig gondban vagyok, mert hogy többször van olyan hogy bár egy területről vagy posztról nevezek el egy munkaállomást, de egy új beszerzés esetén, a “régebben szolgáló” kolléga kapja meg az újat és egy teljesen más területen tevékenykedő a régit. Ilyenkor, domainből ki, név megváltoztat, majd domainbe vissza. A PC1, PC2,… sem járható út egy 60-70 gépes rendszerben, ebben az esetben egy 3rd party utilityvel kell “levadászni” melyik user melyik géphez köthető. A 15 karakteres netbios name korlátról nem is beszélve.Szóval nem találtam még tökéletes megoldást..

 2. 2 hia április 22, 2008 - 8:36 du.

  Ismerős a “régi kolléga kap új gépet és az ő gépét megkapja más”. Én ezt egy nagyon rossz gyakorlatnak tartom. A legrosszabb gépet kell selejtezni és újra cserélni, vagy azt, amelyiknek nem jó a teljesítménye. Ettől függetlenül ezt sok helyen csinálják, tehát nincs mit tenni, át kell nevezni a gépet!

  Átnevezéshez van a Microsoftnak segédprogramja:
  http://support.microsoft.com/kb/298593
  Ez nekünk 95%-ban működik is.

  A felhasználó “levadázáshoz” tényleg nagyon jó a Számítógépnév oldalon a megjegyzés mező (Pontosabban: “számítógép leírása”). Ez egyszerűen változtatható és a hálózati listában látszik, tehát könnyű egy gépet megtalálni.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: