Spam statisztika

Pár hónapja vettük át egy cég informatikai üzemeltetését. Már az elején feltűnt, hogy milyen sok spamet kapnak. Most megvalósítottuk az általunk is használt spam megelőzési megoldást, melynek lényege, hogy csak azokat az e-maileket fogadja el a szerverünk, amik a szabványoknak megfelelnek. (Bővebben itt írtam erről.)

Bár ez a módszer állandó feladatot is biztosít számunkra, mert néha valós küldők hibásan beállított szerverei miatt kell kivétel listára tennünk címeket, de most az említett cégnek készítettem listákat, hogy milyen e-maileket nem fogadtunk el. (Bár felesleges ezt átnézni, de ők pár hétig szeretnék.)

Még engem is meglepett, hogy mennyi szemét érkezne! Most napi 1100-1200 e-mailt utasítunk el, csak arra az egy domainre. Várhatóan ez még növekedni fog, mert még az eredeti címre is próbálkoznak a küldők.

Ezek azok, amik egyébként beérkeznének és át kéne valakinek nézni, DEL gombot nyomni rajta, stb. Tegyük fel, hogy egy ilyen 5 másodpercig tart! Ez naponta kb 6.000 másodperc, tehát 100 perc, azaz másfél óra, ami egy ember munkaidejének kb. 20%-a (ez persze eloszlik az összes dolgozó között!)

2007 első 11 hónapjában a KSH szerint a bruttó átlagbér 174.800 Ft, ami az Adózóna Bérkalkulátora szerint 235.308 Ft összköltséget jelent egy foglalkoztatónak. Tehát a megtakarítás, ennek 20%-a: 47.000 Ft/hó!

Ne ez még engem is meglepett! Ehhez képest, amit fizetnek, az semmi!

Tudom, hogy elnagyolt a számítás, de nagyságrendileg rendben van. Vagy javítson ki valaki!

Gondolkodjatok el, hogy nektek mennyibe kerülhet, ha nincs valamilyen spam védelmetek!

0 Responses to “Spam statisztika”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: