Archiválás CD/DVD-re?

Pár hete, ebéd alatt, kollégákkal szóba került, hogy mennyi egy CD/DVD élettartama. Múlt héten egy barátom hívott, hogy egy 6-7 éves munkája kell, ami archiválva van egy CD-re, de nem tudja az olvasni…

Próbáltam utána nézni, hogy mennyi a „hivatalos”, gyártók által vállalt élettartam. Először a TDK oldalán, mivel mi általában TDK használunk és értékesítünk. Ott nem találtam erre vonatkozó információt (lehet, hogy nem jól kerestem). A Memorex oldalán van egy részletes dokumentum a témában: Reference Guide for Optical Media. Laboratóriumban szimulálták, hogy milyen hatás éri a lemezeket és így 70-100 évre saccolják az élettartamot, ha megfelelően vannak tárolva és nem karcolódnak vagy nincsenek kitéve direkt napsugárzásnak vagy egyéb károsító hatásnak. (A barátomnak Memorex CD-vel van a gondja.)

Miután a technológia maga kb. 10 éves, tehát tapasztalat biztos nincs rá és várhatóan 70-100 év múlva már nem is lesznek használható lejátszók, így én inkább abból indulok ki, hogy a gyakorlatban mennyi gondunk van a lemezekkel. És az nem kevés! Bár nekem van egy több, mint 10 éves írt CD-m, ami még mindig jól működik, de a fontos adatokat érdemes egyéb módon is megőrízni. Például a szerveren egy külön diszken az archív fileoknak vagy egy USB merev lemezre másolva. Persze a hdd-k is meghibásodnak, így több különböző médián érdemes ezeket tárolni!

(A gyári CD/DVD-re a fenti nem vonatkozik, mivel azok más technológiával készülnek, mint az írható lemezek.)

9 Responses to “Archiválás CD/DVD-re?”


 1. 1 Jano december 16, 2007 - 6:41 du.

  Ha összekarcolás miatt nem tudja olvasni és a karcok nem túl mélyek akkor politózással lehet rajta segíteni.

 2. 2 hia december 16, 2007 - 8:54 du.

  És vannak adatmentő szoftverek, amik elméletileg képesek adatot visszanyerni sérült CD/DVD-kről is. Ettől függetlenül jobb előre gondolni a problémára…

 3. 3 Tom december 16, 2007 - 11:14 du.

  Tapasztalataink szerint a cd-re archiválás teljességgel megbízhatatlan 😦 Rengeteg lemezünkről tűntek el az adatok teljesen vagy csak részben 3-4 év viszonylatban. Attól tartok minden összefügg: cd-író, lemezanyag, írási sebesség. Ha meg fontos az adat és cd-re megy, akkor csak Verbatim. Abban még nem csalódtam.

 4. 4 Till Zoltán december 18, 2007 - 12:05 de.

  Közel 200 használt zenei cd-t vettem már, köztük van 25 éves is, és még 1-el se volt gondom. Ezzel szemben az írt cd-nél én is szívtam, évek se kellettek hozzá.

  Kicsit más, de közeli téma:
  Egy barátom discmannel közlekedve jó pár eredeti zenei cd-jét vágta tönkre. Semmi extrém sport, max. busz eléréséhez futás, jó minőségű lejátszó és mégis.
  Szóval ilyen célra is érdemes másolnod a saját cd-t, ha még nem mp3-at használsz.

 5. 5 Trufa január 15, 2008 - 10:56 de.

  Én személy szerint még mindig a HDD-ben bízok a legjobban. Valahogy az nagyon bevált nekem hosszútávú megörzésre. A CD-im hamar tönkremennek és a flash hát az szerintem még rosszabb mint a CD.

 6. 6 István március 3, 2008 - 1:15 de.

  Nekem van kb 100 db írt cd/dvd (mp3), de szerintem mindegy, hogy mi van rajta elég hamar tönkremegy. A legrégebbi cd/dvd 6 éves. A márka se sokat számít. Az írt audio cd-imen meg pattog-o hang van a zene alatt.
  Eléggé felháborító, hogy nincs ráírva a cd/dvd -re, hogy mennyit bír ki. Gyakorlatilag egy video/audio-kazetta sokkal tovább bírja sajnos 😦

 7. 7 Kitty szeptember 18, 2008 - 4:17 du.

  Én is hallottam róla, hogy hamar tönkremennek a cd-k és a dvd-k. Szeretném mindet archiválni, de nem tudom, hogy így meddig őrzi meg az adatokat. Hallottam már olyanról, hogy ezeket is át kell menteni 1-2 évenként. Nekem viszont több száz cd-m és dvd-m van és nem örülnék neki, ha évente ezt a töménytelen mennyiséget mentegetni kéne. Hogyan őrizhetném meg a rajtuk lévő adatokat sokáig, mentegetés nélkül?

 8. 8 hia szeptember 19, 2008 - 3:09 du.

  Szerintem 1-2 év biztos túl gyakori. Nekem van 10 éves, írt CD-m is, aminek semmi baja.
  Ha kritikus, ami rajta van, akkor csinálj belőlük ISO fileokat!

 9. 9 Kitty december 20, 2008 - 5:40 du.

  Az Archival Gold DVD lemezről szeretnék többet megtudni, légyszi írjon már, aki tud segíteni!
  ( Főleg az érdekelne, hogy lehet-e a hagyományos íróval írni vagy egy másfajta kell hozzá?
  És abban sem bízok, hogy tényleg bírja -jó tartási körülmények között- 100 évig. )


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: