Szoftverfrissítések

Mára már (szerencsére) nagyjából általános és elfogadott a Windowsupdate használata. Tehát az üzemeltetők tisztában vannak a frissítés fontosságával. Ez általában elég jól automatizálható, tehát a munkaállomások és szerverek folyamatos naprakészen tartása megoldott.

Viszont az egyéb alkalmazások frissítése még esetleges. Vannak programok (pl: Firefox), amelyek gondoskodnak arról, hogy figyelmeztessék a felhasználót, ha elérhető egy új verzió és segítenek annak egyszerű telepítésében. Természetesen más programok nem foglalkoznak még a kérdéssel.

Pedig fontos! Ma már nem csak egy operációs rendszer vagy böngésző sérülékenység kihasználásával „kompromittálnak” egy gépet, hanem egyéb komponens is alkalmas lehet rá. (Például nem lepődnék meg egy PDF fájlon, ami az Adobe Reader hibáját próbálná kihasználni. Egy ilyen e-mailben terjedve, egész érdekes eredményeket érhetne el.)

Napokban teszteltem egy programot, ami kigyűjti, hogy a telepített programok közül, melyik naprakész, nem biztonságos vagy frissítésre szoruló. Bár maga a program még béta, de érdemes kipróbálni. Otthoni felhasználásra ingyenes: Secunia Personal Software Inspector, de van vállalati verziója is (amiért már fizetni kell).

Meglepett, hogy még nekem is voltak elavult verziójú szoftvereim telepítve (bár én mániákusan frissítem a gépeimet). A flash lejátszóból, Opera böngészőből és egy-két segédprogramból volt régi verzióm telepítve.

A javító csomagokat és az új verziókat (ami még nem fizetős), amúgy is érdemes installálni. Ezek a biztonsági javítások mellett, gyorsabbak lehetnek és esetleg bővített funkcionalitásuk van.

Ti is legyetek mindig naprakészek!

3 Responses to “Szoftverfrissítések”


 1. 1 Till Zoltán szeptember 25, 2007 - 12:19 de.

  A frissítésekkel nem mindig értek egyet. Szerintem vállalati környezetben tesztelni kell, hogy mit okoz.

  A Windows frissítéseket saját gépemen inkább kihagyom.
  Az egyik frissítés kihatott egyes programjaim memóriakezelésére gyakorlatilag használhatatlanná téve azokat. Másrészt az oprendszerem feldagadt és egyre több teret foglalt.

  A vírusirtót és más kritikus programokat viszont tényleg mindig frissíteni kell.

 2. 2 hia szeptember 25, 2007 - 2:25 du.

  Sajnos nem nagyon van idő a részletes tesztelésre. A havi frissitések általában nem okoznak gondot (volt, amivel már megjártuk), a javító csomagokat érdemes tesztelni. (Vagy várni, hogy milyen panaszok vannak vele máshol), de idővel azokat is telepíteni kell.

 3. 3 KAMI december 24, 2007 - 11:33 du.

  A frissítéseket igenis tesztelni kell! Általában tényleg nincsen gond. de ha pl a legújabb IE frissítések egyikére gondolunk akkor rájövünk, hogy mégis kell a fokozott elővigyázatosság. Amúgy nem is Windows Update, hanem inkább SMS vagy efféle. Mondjuk a Windowsos világban ez (is) az ami nem tetszik annyira – az nem egységes környezet. A MSI egy jó lépés a jó irányba, de azért azzal is akad gond. Szóval nekem az Ubuntu, Debian frissítési mechanizmusa sokkal közelebb áll hozzám, ahol tényleg minden egy helyről frissül.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: