Videó beszúrása a web oldalra

Ha félretesszük az olyan egyszerű megoldást, hogy a video filet letölthetővé teszitek és azt mindenki letöltés után kedvére meg tudja nézni, akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

1.) Valamilyen online videó megosztóra (YouTube, Viddler, IndaVideo, stb.) felmásoljátok az anyagot és azt ágyazzátok be a saját oldalba. Ezt egyszerűen és gyorsan el tudjátok végezni. Hátránya, hogy nem saját, ami üzleti web oldalaknál nem jól néz ki, mivel mindegyiken legalább a szolgáltató lógója rajta van. Ráadásul ki van téve az adott videó megosztó site teljesítményének. (Például nekem a YouTube az elmúlt időben elég lassú és akadozik). Továbbá, az adott szolgáltató később hirdetéseket helyezhet el a Ti videótokon (amiről már több helyen lehet olvasni, hogy kísérleteznek a szolgáltatók a videókon elhelyezett hirdetésekkel.)

2.) Valamilyen multimédia file beágyazása az oldalra. Jellemzően QuickTime, Windows Media Player, újabban DivX, stb.
Ezeknek nagy hátránya, hogy valamilyen program telepítése szükséges, ahhoz, hogy a látogató meg tudja tekinteni. Sokan nem szívesen telepítenek akármit a gépükről és lehetnek olyan látogatók, akik nem tudják, hogy hogyan kell megtenni. (Én számtalanszor nem néztem meg valamit, ha az egy speciális codec telepítését igényelte volna.)

3.) Saját flash file készítése.
A videó megosztó oldalakon a multimédia fileok flash formátumban vannak. Ennek nagy előnye, hogy megtekintéshez csak az ingyenes flash player szükséges és ez több platformra (Windows, Linux, stb.) is elérhető így nagy az esélye, hogy a látogatók nagy része könnyen meg tudja nézni a neki szánt filmet. Én ezt javaslom, bár ennek is vannak még jelenleg hátrányai!

Szempontok lehetnek (bár a konkrét cél dönti el, hogy melyik mennyire):

– Lehessen előre hátra léptetni a fileban.
Ez általában megvalósul, de lehet direkt célotok, hogy ne legyen rá lehetőség, a látogató ne tudjon „előre tekerni”. Ennek megfelelően kell elkészíteni az anyagot.

– Akadozás esetén mi történjen?
Tehát, ha a látogató sávszélessége miatt nem tudja elég gyorsan letölteni a filet, így az megáll lejátszás közben. Általában ilyenkor az egész videó megáll, pedig sok esetben ez nagyon zavaró. A Duna TV oldalán található felvételeknél ilyenkor a hang megy tovább és csak a kép áll meg. Ez az ott található riportok esetében a legjobb megoldás, mivel általában a szöveg a fontos és nem probléma, ha egy-két képkocka kimarad.

Végül egy figyelmeztetés: a beágyazás esetén vigyázni kell, hogy az úgy kerüljön beszúrásra, hogy IE6/IE7 alatt ne kérje a kattintást az aktiváláshoz! Nagyon idegesítő (mégis majdnem mindenhol így van).

Természetesen a fentiek egy audio beágyazására is igazak, bár ma már inkább a videókra van igény.

9 Responses to “Videó beszúrása a web oldalra”


 1. 1 HiG július 4, 2007 - 6:05 du.

  A helyes beágyazásról részletes információ is elérhető webfejlesztőknek itt: http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms537508.aspx (bocsi, nem találtam magyar leírást, marad az angol)

 2. 2 Wolf Gábor július 4, 2007 - 7:47 du.

  Ez egy nagyon klassz összefoglaló volt, kösz szépen!

 3. 4 kobak július 4, 2007 - 9:08 du.

  Örülök, hogy ott a kis szeretett viddler is a nagy YouTube mellett. 🙂 Tényleg nagyon jó kis összefoglaló lett, köszönjük.

 4. 5 Horváth Győző július 26, 2007 - 12:06 du.

  Szerintem hasznos lenne a 3. pont “Saját flash file készítése.” konkrét megvalósításáról is írni, hiszen egyértelműen ez a legjobb megoldás KKV-k számára.

 5. 6 hia július 27, 2007 - 8:15 de.

  OK, majd összerakok egyet.
  Addig is itt egy leírás (Angolul) az Adobe-tól (amihez a saját szoftverüket meg kell venni):
  http://www.adobe.com/devnet/flash/articles/video_guide.html

 6. 7 Marcellas január 19, 2009 - 3:28 du.

  Sziasztok,

  ajánlok egy olyan videó megosztót, ahova HQ minőségben és korlátlan méretben, hosszban lehet videókat feltölteni: http://www.docler.hu Ezt beágyazni is érdemes.

 7. 8 Gulyás Ádám február 2, 2009 - 8:18 du.

  Szeretnék segítséget kérni. Vannak több videóm és elszeretném helyezni a saját oldalamon. És én nagyon jó Webplayerre gondoltam a Divx Webplayer. Ezzel nincs is gond, de a divx.com-on nem lehet feltölteni. Vannak más oldalak mint a http://mistream.to oldal is. Ez divx webplayeres videómegosztó. Én egy olyan feltöltő oldalt keresek ahova korlátlanul fellehet tenni videókat, és Divx webplayerrel lehessen megtekinteni. kapok egy linket ami sokszor nem a beillesztő link és nem lehet megtekinteni. SZeretnék segírtséget kérni egy olyan oldalhoz ahova videókattölhtetek fel kapok egy beillesztő linket és divx playerrel lehessen megtekinteni.
  Köszönöm a válaszokat.. Remélem tud ebben segíteni valaki.

 8. 9 hia február 3, 2009 - 10:01 de.

  Véleményem szerint a DivX WebPlayer nem egy jó választás, mivel külön kell telepíteni a böngésző beépülőmodulját, hogy tudjak vele lejátszani. (Én nem fogok egy ilyet telepíteni, biztos lesz sok más felhasználó, aki szintén nem fogja tudni megnézni így a videójaidat.)
  A flash a ma elfogadott, jó módszer.

  A bejegyzés első pontjában található siteokra feltöltött videók, mind beágyazhatóak az oldaladba.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: