U3

A Chip magazinban jelent meg egy cikk az U3 technológiáról. Bár nem teljesen új, mert egy-két éves, de én még nem hallottam róla.

Az U3 egy “okos” USB kulcs (USB memória, vagy pendrive). 128 bites kulccsal kerülnek rá titkosítva az adatok, minden használat előtt a jelszót be kell írni. Ha adott számú alkalommal azt a felhasználó elrontja, akkor a memória tartalma törlődik, tehát illetéktelenek nem férhetnek hozzá.

Ha a kulcsot a saját PC-hez csatlakoztatjuk, akkor az automatikusan szinkronizálja a fileokat.

A pendriveon lévő programok közvetlenül elindíthatóak és nem szükséges telepíteni azokat, bár az indulás várhatóan lassabb, mint a merevlemezről lenne. Gyakorlatilag egy saját munkakörnyezetet tudunk magunkkal vinni. (A gépen, amin használjuk Windows 2000/XP kell, hogy legyen!)

Nekem a számos előny közül a beépített jelszó védelem tetszik, mert ezt már több ügyfelem is kereste és eddig csak külső programmal tudtam azokat megoldani.

A cikkben szerepel hátrányként, hogy magyar Windows XP-vel lehetnek gondok. Én még nem próbáltam, ha megteszem, beszámolok majd.

Természetesen egy ilyen eszköz használata esetén sem szabad elfeledkezni a mentésről! Az USB tárolók amúgy is sérülékenyek, így feltétlen legyenek meg az adatok még egy helyen!

9 Responses to “U3”


 1. 1 Barazsy Ákos február 13, 2007 - 8:07 de.

  Jelszóval védhető USB kulcs már évek óta létezik, én kb. 2 éve használom. A Verbatinnak van ilyen, elég okos és megbízható eszköz, adnak hozzá egy csomó szinkronizáló szoftvert is. Külön lehet partícionálni, hogy mekkora legyen a jelszóval védett rész.

 2. 2 Kovács Ferenc február 13, 2007 - 8:34 de.

  Én pont egy olyan megoldásról hallottam,[pl. Vista esetében] hogy USB 2.0-s pendrive-al meg lehet gyorsítani a bootolást. Persze, a titkosítás lelassíthatja a bootolást.

 3. 3 HiG február 14, 2007 - 8:55 du.

  Kis pontosítás a Vista funkcionalításra: a Vista ReadyBoost technológiája nem igazán a bootolás alatt hanem a használat során gyorsítja meg a rendszert azáltal, hogy memória cache-ként használja az USB 2.0 (és néhány egyéb) eszközt. Részletesebben itt találtam róla leírást: http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/features/details/readyboost.mspx (magyarul nem láttam)
  Egyszer kipróbáltam egy régebbi gépemen és nagyon érezhetö volt a gyorsulás.

  Amúgy ami nekem még tetszik biztonságos USB megoldásban az az ujjlenyomat olvasóval védett USB driveok.

 4. 4 k február 14, 2007 - 11:10 du.

  nekem olyan kéne, hogy egy usb drive-ot feldugok egy gépre és arról megy a komplett windows…

 5. 5 hia február 16, 2007 - 12:01 de.

  Live Windows on USB? 🙂

 6. 6 k február 16, 2007 - 7:33 de.

  igen, előre telepített cuccokkal (pl. OOo és MS Office) bármilyen hardverre. ezt kaptam feladatnak a managementtől.. de nem tudjuk megcsinálni 😦

 7. 7 HiG február 19, 2007 - 5:13 du.

  k, valami ilyesmire gondolsz?: http://www.kul.hu/xzf5

 8. 8 Kovács Ferenc február 19, 2007 - 6:57 du.

  Nekem mintha lenne olyan WinXP live amit direkt Pendrive-ra szabtak.

 9. 9 k február 23, 2007 - 10:50 de.

  HiG: ez jó lenne, de itt a személyes beállítások RAMdrivera kerülnek és kilépéskor elvésznek. Próbáltuk ezt átirányítani, de nem jött össze és nagyon lassú is…

  A cél, egy olyan hordozható rendszer kialakítása, amit bármilyen gépre rádugva ugyanazt a környezetet adja függetlenül a gépen lévő dolgoktól, és ez a használat során folyamatosa változik…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: