Kizártak egy on-line forumról

Jelentkeztem egy “VIP” fórumra, ahol a jelentkezőknek lehetősége van megjelölni 3 konkurens céget, akiket már nem vesznek fel tagnak. Fél napi tagság után kaptam a levelet:

“Tárgy: Sorry, kizárt a konkurensed
Sajnos rossz hírem van: egy VIP tag, aki korábban regisztrált, a Te cégedet jelölte meg, mint konkurenst, így jelenleg nem lehetsz VIP tag.”

Miután itt a kérdés technikai részéről szeretnék írni, így most nem megyek bele annak taglalásába, hogy miért gondolom, hogy a kkv szektorban egy cégnek nincs olyan konkurenciája, mint a multiknak.

Mit tudsz tenni, ha Veled is ilyen történik? Azaz mégis szeretnél tag lenni, hogy többet tudj meg a konkurenciáról. 🙂

 1. Jelentkezel a feleséged vagy barátod nevében.
 2. Készítesz egy freemail címet, és egy kitalált cég nevében jelentkezel (postai címnek használod az otthonit, számlát postán befizetve rendezed).
 3. Megbeszéled egy partnereddel, hogy jelentkezzen! Nekem legalább 20 ügyfelem van, akivel vagyok olyan viszonyban, hogyha megteszi, ha kérem. Utána már tudod használni a belépési nevét, jelszavát (számlát pedig továbbszámlázza neked).
 4. Vagy ha engem megkérsz, én is megteszem Neked. Kivéve ezen a fórumon, mert innen már kizártak. 🙂

Én inkább megfogadom, amit Woody Allen mondott:

“Nem lennék olyan klubnak a tagja, amelyik hajlandó hozzám hasonló embereket felvenni soraiba.”

16 Responses to “Kizártak egy on-line forumról”


 1. 1 Konrad január 9, 2007 - 2:36 de.

  És vajon mennyit ér egy olyan fórum, ahol egy területről csak egy cég lehet jelen? Fórum ez a szó eredeti értelmében? Van egyáltalán értelme odamenni, és a megmondásokat olvasgatni?

 2. 2 hia január 9, 2007 - 8:06 de.

  Marketinggel foglalkozik a fórum (nem szeretnék itt reklámot csinálni neki, ezért nem adok linket) és lehet ott konkurens, ha nem záratja ki egyik a másikat.
  Általában én is inkább együttműködést tapasztalok a kvázi konkurenseinkkel.
  Viszont a felvetésed érdekes! Éppen az lenne a cél, hogy az azonos területen dolgozók megírják a tapasztalataikat. Nyilván a marketing esetében van verseny, de ez kkv szinten nem, vagy alig érezhető.

 3. 3 Wolf Gábor január 9, 2007 - 9:52 de.

  Hello, én vagyok a bűnös kizáró. Egy hibát valóban elkövettem: András jelentkezését már eleve nem lett volt szabad elfogadnom, mivel egy konkurense korábban már megjelölte őt.

  Sajnálom, hogy nem vehet így részt a VIP fórumon, mert értékes tagja lett volna, de a szabály az szabály.

 4. 4 hia január 9, 2007 - 10:17 de.

  Gábor!
  Félreérted. Nem panaszkodom a blogomon, hogy miért nem lehetek tag. Ez egy informatikával foglalkozó blog és egyszerűen a technikai részére akartam rávilágítani (amit Nektek is leírtam már), hogy hogyan lehet egy on-line fórumon tag valaki, annak ellenére, hogy kizárták.
  Az teljesen más kérdés, hogy értelmetlennek tartom a szabályt. Igazad van, a szabály az szabály. Ettől Te nem térhetsz el, aki kizárt az gondolhatta volna át az ügyet.
  Feléd nincsenek rossz érzéseim.
  További jó munkát!

 5. 5 k január 9, 2007 - 2:18 du.

  “büszke vagyok az ellenségeimre, mert ők tesznek naggyá, nélkülük nem lennék más, csak olyanok, mint ők…”

 6. 6 Barazsy Ákos január 9, 2007 - 3:35 du.

  Hello, én pedig a bűnös konkurencia aki kizárta Andrást.

  Vállalom a dolgot, ezért lehetnek most rossz érzései Andrásnak felém…nem mondom, hogy könnyű és jó döntés volt, azt sem, hogy büszke vagyok rá, de meghoztam, igen, én. – egy üzleti döntést.

  Le is tagadhattam volna, akkor még most is azon gondolkodna András, hogy vajon én voltam vagy valaki más…akkor jobb érzésed lenne felém, András?

  A többire pedig válaszolni fogok a privát levelezésünkre.

  Amiért ide írtam az az, hogy most már kíváncsi vagyok az olvasók véleményére is ez ügyben (idegen pályán), kész vagyok válaszolni minden kérdésre és alkalmat adok mindenféle (nyilván negatív) véleménynek is. Csakhogy megismerjétek a másik oldalt is…

 7. 7 hia január 9, 2007 - 3:50 du.

  Ákos!
  Mint korábbi hozzászólásomban írtam, ez egy technikai blog. Nem panaszkodom, azért ami történt. Nem keresek bűnöst. Itt csak és kizárólag az ügy technikai háttere érdekel, például az, hogy mit lehet tenni a leírtak ellen, tehát hogyan tudja egy fórum biztosítani valaki kizárását. Semmi mást! A személyes ügyeimet nem itt szeretném megvitatni!

 8. 8 k január 9, 2007 - 3:50 du.

  én csak az értelmére lennék kiváncsi, lehet hogy én mozgom túl open source világban, de nem hiszem…

 9. 9 Barazsy Ákos január 9, 2007 - 4:31 du.

  Ok, ne itt vitassuk meg.
  DE szerintem ennek a bejegyzésnek semmi technikai háttere nincs: “Nem lennék olyan klubnak a tagja, amelyik hajlandó hozzám hasonló embereket felvenni soraiba.”

  Ez a bejegyzés a simliről szól akkor. Semmi köze a technikához, nem kell hozzá számítógép meg fórum, ugyanúgy megtették nagyanyáink mint ahogy meg fogják tenni unokáink. Csak az eszköz változik.

  Csak azt nem értem, hogy miért akarsz olyan technikákat a blogodon összegyűjteni, amikor Te magad ellene vagy az ilyeneknek? Vagy már nem?

 10. 10 Barazsy Ákos január 9, 2007 - 4:35 du.

  Kedves K!

  Nem akarom András blogját szabotálni (technikai maradjon), de ha gondolod, akkor nálam nyithatunk egy anyázdát. Nyissak?

 11. 11 k január 9, 2007 - 4:58 du.

  jajj… anyázdát ne… én csak érteni szeretném, hogy ennek a kizárásos technikának mik a létjogosultságai… nekem elve aggályaim vannak.

 12. 12 Barazsy Ákos január 9, 2007 - 5:11 du.

  Nem úgy értettem…

  Nézd, szerintem elsősorban marketing hatása van, hogy minél előbb érezd úgy, hogy oda jelentkezned kell. Amiért én alkalmaztam, az az, hogy egyszerűen nem érezném szabadnak magam egy olyan helyen kifejteni a készülődő terveim, ahol azt olyan is láthatja, akinek nem kéne. Direkt nem azt írtam ide, hogy András az, hiszen más is lehet ott akit nem ismerek, de itt a hangsúly azon van, hogy nem ismerem! Amiről nem tudsz, nem fáj. (ezért lett volna célszerűbb letagadnom) Tudom, hogy a rendszer több sebből vérzik, sőt belátom András egyes érveit, de mindet nem. Viszont ha tudatosan én engedem be azt akinek “nem örülök” (és most vonatkoztassunk el a mi ügyünktől, melynek mindketten szenvedő alanyai vagyunk), akkor minek fizetek elő rá, ha úgysem tudom azt adni és kapni amiért fizettem?

 13. 13 k január 10, 2007 - 9:27 de.

  ezt még leírom, bár, ahogy nézem a világot nem fogom megváltani…

  szóval, azt látni kell, hogy fogalmam sincs, hogy miről van szó, de amit látok a következő:

  van egy kirekesztő csoport, ami nem klasszikus értelemben kirekesztő, vagyis nem valami előre meghatározott tulajdonság (kék szeműek klubja) alapján szelektál, vagy nem a ráutaló magatartásból (nudi bár), hanem egyszerűen az elsőbbség jogán “nem kívánatosként” feltüntetve eltávolítanak(hatnak) valakit (bárkit), mert “veszélyt” hordoz.

  a szelekció nem objektív (az első 3 legtöbb ponttal rendelkező), hanem önkényesen kirekesztő, bemondás alapján történik. mivel ennek ellenére a csoport szakmai, vagy annak mutatja magát, sosem tud az lenni, mert nem szakmaiság alapján nyit illetve rekeszt ki. ennek megfelelően ez a csoport bármiről is beszél magában és bárhogy is hívja magát, nem lesz más csak “a leggyorsabban regisztráló emberek egymástól nem félő” klubja marad.

  amennyiben ez a cél, akkor Andrásnak nem kell azon fáradoznia, hogy ide tartozzon, hiszen neki nem célja, hogy ilyen (a leggyorsabban regisztráló) legyen (legalábbis azt hiszem). azonban viselkedését a csoport nevében nem vállalja fel, így félrevezető és ezzel kellemetlen (kicsit megalázó, vagy a felé tendáló) helyzetbe hoz másokat.

  nekem, társadalmat, annak minden szereplőjével elfogadni próbáló embernek ez rendkívül visszatetsző. ezek elvek és független, hogy mi is ez az egész…

 14. 14 k január 10, 2007 - 9:31 de.

  most visszaolvasva az alábbi mondat környezetében félreértelmezhető:
  “azonban viselkedését a csoport nevében nem vállalja fel, így félrevezető és ezzel kellemetlen (kicsit megalázó, vagy a felé tendáló) helyzetbe hoz másokat.”

  helyesebben:

  “a csoport a viselkedését nem vállalja fel nevében, így félrevezető és ezzel kellemetlen (kicsit megalázó, vagy a felé tendáló) helyzetbe hoz másokat.”

 15. 15 Barazsy Ákos január 10, 2007 - 10:22 de.

  Részben igazad van, de azért ennyire nem eszik forrón a kását.

  Most jut eszembe, hogy talán valamikor nyáron ugyanez a Wolf Gábor a blogján ingyen felajánlotta kiolvasott könyveit. Bár a levél elolvasása után 1 másodperccel már fent is voltam az oldalán (ami kb 1 perccel a levél megérkezése után volt), hogy lecsapjak az egyik könyvre amit kinéztem magamnak, sajnálatomra (ugye milyen furcsa az élet?) András (HiA) csapott le előttem ugyanarra a könyvre. A szitu ebből a szempontból ugyanez volt, csak fordítva. Technikailag Ő kapta meg előbb a mailt, és én ezért maradtam le arról a könyvről amire alapozni akartam a jövőmet. Most akkor én kihez forduljak panaszkodni?

 16. 16 k január 10, 2007 - 10:41 de.

  senkihez, mert ott egyértelműen arról szól a történet, hogy ki csap le rá előbb és nem szubjektív vélemény alapján döntenek, hanem a jó öreg timestampek megmutatják a tutit. nincs hamukálás nincs szubjektív döntés…

  egyébként gondolom András szintén tovább adja a könyveket ezért nyomon követhető ezért számos lehetőséged lesz még lecsapni a könyvre, ha türelmesen követed az útját.

  és értem, hogy nem eszik forrón a kását, én elvekről beszélek… hiszen kis lelkem, már a pál utcai fiúkban a vörösingesek “einstandolásának” sem örült, pedig ott csak üveggolyókról volt szó…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: