Újratelepítés a megoldás?

Windows-os gépeknél gyakran hallom, mint hibaelhárítási “technikát” az újrainstallációt. Én úgy gondolom, hogy majdnem minden probléma okát meg lehet találni és el lehet azt hárítani, anélkül, hogy az egész rendszert újra kelljen telepíteni.

A fő probléma, hogy mennyi ideig tart! Egy törlés és újratelepítés biztos 3-5 óra munka és utána a sok egyéni beállítás egy részét a felhasználónak újra meg kell tenni és ez néha hetekig is eltarthat. Ez áll szemben a tényleges hibakereséssel, ami lehet, hogy 1 óra alatt megvan, de akár 5 óránál is tovább tarthat, így viszont, utána legalább megmaradnak a felhasználó beállításai. Újratelepítésnél persze előfordulhat, hogy a probléma továbbra is fennáll és akkor hiába volt az egész.

Azt is szoktam hallani, hogy „korrodálódik” a windows és így egyre lassabb lesz, amire szintén az új telepítés szokott a javaslat lenni. Bár tényleg előfordul, hogy idővel egyre lassabb a működés, ami főleg abban az esetben fordul elő, ha különféle programok telepítése során egyre több fontos vagy felesleges elem kerül a rendszerre. A programok eltávolítása sok esetben nem tökéletes, így azoknak maradványai ténylegesen lassíthatják a rendszert. Ezért is célszerű, nem az irodai rendszereken kipróbálni ezeket, hanem például egy virtuális gépen és a munkaállomásokra csak a ténylegesen szükséges szoftvereket telepíteni. Ettől függetlenül én nem tapasztaltam, hogy normál használat során „elhasználódna” egy windows. Több gépemen 3-4 éves installáció van, amik probléma nélkül működnek. Általában nem is szoktam újratelepíteni, mert a 4-5 évenként esedékes hardver csere alkalmával úgyis új installáció kerül rájuk.

Legközelebb, ha azt mondja az informatikus, hogy újra kellett telepíteni valamit, akkor azt fenntartással kezeld! Nem biztos, hogy ez a megoldás! Egy jó szakembernek enélkül is meg kell találnia a hibát.

4 Responses to “Újratelepítés a megoldás?”


 1. 1 Sárosi Tamás december 11, 2006 - 2:07 du.

  Valóban, bár általában ahol elmaradt a rendszeres karbantartás legtöbb esetben tényleg csak az újratelepítés a megoldás. Találkoztam már több olyan géppel ami egyfajta vírus-spyware tanya volt rendszerfájlokat is fertőzött vagy módosított már több vírus. Ami még hasznos lehet, a User State Migration Tool, a magyar nevét nem tudom fejből most. Ez a beállításokat és a személyes mappában található fájlokat menti le egy fájlba vagy másolja egy újabb gépre. Sok esetben persze ez a legegyszerűbb megoldás, időben ezzel lehet tervezni a legjobban ha 100% nem harveres a hiba, persze a felhasználó szintjétől is rengeteg függ, pl. bedőlnek-e a windows ablaknak tűnő popupoknak. Azon gondolkoztál már vajon a ie temporary internet fájlok mérete miért 1.5GB körül van? A sok kis “hasznos” fájl is lassítja némileg a rendszert. Szerintem.

 2. 2 hia december 11, 2006 - 10:02 du.

  Természetesen vannak helyzetek, amikor tényleg az újratelepítés a legegyszerűbb, csak nekem nem tetszik, hogy túl gyakran hallom, mint általános megoldás.

  1.5GB-os ideiglenes IE fájlok semmiképpen nem jók. Eleve célszerű beállítani, hogy az ezek által használható lemezterület maximum 200MB legyen! Legalább ezek törléséhez nem szükséges a Windows újratelepítése! 🙂

 3. 3 nevem senki február 28, 2010 - 4:11 du.

  Hát igen…Velem is volt olyan míg nem volt a gépem karbantartva vírusos lettem meg miegymás…mindenki azt mondta, hogy telepítsem újra a gépet (volt olyan aki semmit se értett a géphez csak ő úgy gondolta) én meg pár nap alatt mindent rendbe is szedtem 😀

 4. 4 Xamdu június 8, 2010 - 9:46 de.

  Nekem volt egy (SP nélküli) XP-m, amit 5 éven keresztül használtam és megélt pár ODD és egyéb kisebb hardver cserét. Mivel nem telepítettem ész nélkül mindent, gond nélkül működött, még lassú sem volt, pedig csak egy P3 volt alatta, 512 ram-mal.
  Csak azért nem ment tovább, mert már nagyon időszerű volt a kompett gépcsere. De még akkor is gondolkoztam a régi rendszer áttelepítésén…

  Egyszóval: igen, egy hozzáértő kezében évekig gond – és lassulás – nélkül működhet egy windows. Ellenben néhány 1.0-s felhasználó nagyon tehetséges abban, hogyan tegye tönkre a rendszert úgy, hogy csak a reinstall marad. És ezek ellen tehet fel az ember tűzfalat, vírusirtót, bármit, úgyis összeszed valamit, ami a rendszer alapjaiba mászik bele. Ezeket tapasztalatom szerint 8-10 óra míg eltakarítja az ember, ha pedig a usernek nincs sok fontos adata/beállítása, a reinstall gyorsabb és legalább tuti letisztít minden férget.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: