Teszteld saját honlapotokat

Korábban elkezdett témát folytatva, nem elég, hogy az új böngészőkre tesztelni kell a web oldalaitokat, hanem általában a szóba jöhető böngészőkre. A lehetséges kombinációk száma igen jelentős, tehát nézzük a listát, hogy mivel érdemes egyáltalán foglalkozni és milyen módon lehet egyszerűen megnézni, hogy az adott rendszeren minden rendben működik-e (feltételezem, hogy Windows XP fut a munkaállomásaitokon):

Windows operációs rendszeren:

  • Internet Explorer – miután éppen most van verzió váltás még szükséges a 6-os verziót és már fontos a 7-es verziót ellenőrízni.
  • Firefox – hasonló okok miatt 1.5 és 2-es verzió.
  • Opera – jelenleg 9-es verzió.

Ez a három böngésző legfrissebb verziója gond nélkül működik egy gépen és miután mindegyik ingyenes, érdemes is mindegyiket telepíteni. A többi böngészőt használók száma kevesebb, mint 1%, tehát ezekre kár az időt tölteni.

Linux operációs rendszeren: Firefox és Opera
Ezeket legkönnyebben egy un. LiveCD-vel lehet tesztelni. Ezek olyan CD/DVD-k, amelyek merev lemez nélkül tudnak működni, tehát a meglévő gépet újraindítva ezekről, egy működő Linuxot kapsz, ami egy általános hálózaton még az internet elérést is bekonfigurálja magának. Ilyen például a Slax, a DSL és sok mgyéb. Ezek ingyenesen letölthetők és CD-re írva rögtön használhatóak.

Ha a gép újraindítást macerásnak találod (én igen), akkor ennél jobb megoldás a Virtual PC vagy VMware használata (korábban itt írtam róluk). Kérd meg az informatikusodat, hogy telepítsen egy linuxot egy virtuális gépbe. (Igazán elszántaknak a kettő kombinációja is működik. Virtual PC-ben elindított LiveCD.)

Exklúzív ajánlat az olvasóknak: aki küld egy saját magának megcímzett borítékot, annak DVD-n elküldök egy Virtual PC-n működő linuxot, telepített Firefox és Opera böngészővel. 🙂

Macintosh: Safari, Firefox és Opera
Nincs ötletem. Kérd meg egy ismerősödet, hogy tesztelje! 🙂
(Hozzászólásban jöhetnek a tippek.)

Ha a Windowsos böngészők korábbi verzióját is tesztelni akarod, akkor érdemes egy elfekvő Windows licencszet felhasználva telepíteni azt is egy virtuális gépbe.

Ha a munkaállomáson nem Windows XP-t használsz, akkor a Windowsokat kell VMware alá egy virtuális gépbe tenni. (Illetve vannak Linux alatt működő IE megoldások is.)

Bár tudom, hogy ezt nem neked kell elvégezni, hiszen ott van arra a webtervező, de őket is ellenőrízni kell néha… 🙂

0 Responses to “Teszteld saját honlapotokat”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: