Felhasználók, mint rendszergazdák

A KKV-k nagy részénél, a munkaállomásokon jellemzően Microsoft Windows XP-k vannak telepítve. Az XP-n, a felhasználónak minden esetben “be kell lépni a számítógépbe”, hogy használni tudja. A belépésnél az adott felhasználó csoporttagsága dönti el, hogy milyen jogosultságai (köznapibb nevén: hozzáférési szintjei) vannak az adott számítógépen.
Még mindig az a gyakori, hogy a felhasználók, a helyi rendszergazdák csoportjának tagjai (tehát az adott munkaállomásra korlátlan joguk van). Én már régóta úgy használom a gépeimet, hogy NEM vagyok rendszergazda rajtuk. Nyilván ez egy fajta kényelmetlenség, (ha, például telepítenem kell valamit, akkor belépek Rendszergazdaként és úgy telepítem)viszont így biztonságosabb a használat, mert így az elindított programoknak nincs korlátlan jogosultságuk és még a leggondosabb odafigyeléssel is elképzelhető, hogy elindít a felhasználó egy kártékony programot, aminek így szintén nem lesz korlátlan jogosultsága.

A “non-admin” belépést javaslom mindenkinek, még akkor is, ha sajnos számos program egyszerűen nincs felkészítve az ilyen használatra (rosszul van megírva!), így ez az üzemeltetésnél többlet feladatot jelent.

Ha ezt nem tudjátok megoldani, akkor a legnagyobb veszélyforrást, a böngészést, érdemes legalább korlátozott felhasználói jogosultsággal végezni! (Ehhez nyújthat segítséget például a DropMyRights nevű program, ami ingyenesen tölthető le a Microsoft web oldaláról.)

2 Responses to “Felhasználók, mint rendszergazdák”


 1. 1 human szeptember 2, 2006 - 12:28 de.

  és ugye semmit nem ér mert megkerülik a semmibe vezető titkos megszakításokon meg minden. a biztonságos internetezés első lépése hogy firefox, a második meg az, hogy exe csak megbízható helyről.

  a levelezés neccceseb szerintem egy bármilyen internetfelhasználónál, így egy KKVsnél is.

 2. 2 hia szeptember 2, 2006 - 9:12 du.

  Titkos megszakítások nem nagyon vannak. 🙂
  Firefox nélkül is lehet biztonságosan böngészni. A második lépéssel egyetértek.

  A levelezés megfelelő szolgáltatóval megoldható. (Víruskeresés minden levélre, végrehajtható fileok szűrése, stb.)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: