„Garantáltan az első leszel a Google találati listájában!”

Tegnap felhívott egy internetes szaknévsor ügynöke. 48.000 Ft+áfa díjért azt kínálják, hogy 2 évig, 8 kereső (Google, Yahoo, Goliat, stb.) első helyén lesz a cégünk web oldala, 30 kulcsszóra. Persze rögtön le szoktam az ilyen telefonokat tenni, de ez az arcátlanság felkeltette az érdeklődésemet, így rákérdeztem:

– Mi a garancia, hogy én két évig az első helyen leszek?
– Mert mi ezt kínáljuk.
– Mi van, ha mégsem?
– De ott lesz.
– És ha nem, akkor visszakapom a pénzem?
– Biztos, hogy ott lesz.
– Küldje el a szerződést!

El is küldte, amiből nehéz értelmeset kihámozni, de nem látok például pénz visszafizetési garanciát arra az esetre, ha nem így valósulna meg az ígéret.

Ma visszahívott:

– Megkapta az e-mailt?
– Igen, de nem látok benne garanciát. Melyik pontban van?
– Benne van.
– Én nem találtam ilyet. Én, többek között, ezzel a témával is foglalkozom, így biztos vagyok benne, hogy azt Önök nem tudják garantálni, hogy én egy adott szóra az első oldalon legyek például a Google találati listájában. Ehhez nekünk kell a saját oldalunkat úgy elkészíteni, stb.
– Mi szerződésben állunk a Google-lel…
– Az kizárt.
– Adjam a főnököm, aki meggyőzi Önt erről?
(Itt lett végképp elegem.)
– Nem köszönöm. Minket ez a szolgáltatás nem érdekel.
– De…
– Köszönöm. Viszonthallásra.

10 perc múlva visszahív:

– Beszéltem a főnökömmel. Az Önök részéről csak egy dolog fontos, hogy az oldal title-je ki legyen töltve.
– Minket ez a szolgáltatás nem érdekel. Viszonthallásra.

Az egész lényege, hogy ne dőljetek be az ilyen ajánlatoknak! Garantálni senki nem tudja az elsőséget (főleg nem két évre). (Azon túl, hogy felháborító egy egyértelműen hazudik az ajánlatban a fenti cég.)

23 Responses to “„Garantáltan az első leszel a Google találati listájában!””


 1. 1 kobak augusztus 5, 2006 - 9:43 de.

  Vicces volt a story. 🙂
  Sajnos biztos vannak olyanok, akik viszont bedölnek nekik.

 2. 2 k augusztus 5, 2006 - 11:46 de.

  arról nem beszélve, hogy mondasz egy kulcsszót, és kéred, hogy 2 évig a te legyél az első, másnap egy mésik cég leszerződik ugyanerre a kulcsszóra… akkor azt mondják, hogy bocs, de ez már foglalt? vagy hogy maga is első lesz…

 3. 3 Greg augusztus 5, 2006 - 2:01 du.

  Hehe. Azért 48+áfáért nem is rossz ajánlat. Két évre…havi 2k. bár nem akkora ördöngősség a kereső optimalizálás, az ember ha kicsit körbe googlizik, akkor hamar összeszedheti az alapokat. minden esetre ez a sales-es attitűd az tényleg felháborító és nevetséges.

 4. 4 hia augusztus 6, 2006 - 7:24 de.

  k: arra már nem akartam rákérdezni, hogy több embernek is “eladják-e” ugyanazt a kulcsszót

  Greg: nem akarták ők keresőre optimalizálni az oldalt, csak a “Google-lel kötött szerződésük alapján” került volna az első helyre. Ha SEO szolgáltatást kínáltak volna, akkor sem tudták volna garantálni, hogy akkár egy percre bekerüljön a lap az első tízbe!

 5. 6 hia augusztus 9, 2006 - 8:26 de.

  Emlékeztem, hogy olvastam valahol hasonlót, csak nem találtam meg, pedig akartam rá hivatkozni. Kösz a linket!

 6. 7 itoo szeptember 21, 2006 - 1:10 du.

  Pár napja én is hasonló szituról hallottam. Egyik épületgépész haveromnak adagolták, hogy ha náluk csináltat weboldalt az tutti előkelő hely a “gugléban”. Aztán két radiátor felrakása közben kiábrándítottam, beszéltem neki pár szót arról, hogyan működik az egész.

  Más. Van egy e-book-om, ami megmondja a “tutifrankót” cirka 3000 Ft-ért, mald írok róla.

 7. 8 Sanee október 12, 2006 - 12:20 du.

  Sziasztok, Tudnátok segíteni, hogy a google első egy-két oldalára hogyan kerülhet a weblapom?

  Nagyon megköszönném.
  Sanyi

 8. 9 hia október 13, 2006 - 9:47 de.

  Keress rá a Google-ben a “keresőoptimalizálás” szóra és tájékozódni tudsz a témában.
  Egy megjegyzésben nem tudom kifejteni a témát (és nem is vagyok benne szakértő).

 9. 10 Gál Kristóf november 19, 2006 - 6:17 du.

  ez a fickó véletlenül nem Kozmár György néven fut? egy ügyfelemet kereste meg valaki a Google emberének (!!) kiadva magát, hogy ők úgy látják eléggé alul vannak a keresőkben (ami finoman szólva nem igaz), és ők meg tudnák oldani… vicc.

 10. 11 hia november 19, 2006 - 8:53 du.

  B****net Bt volt a cég neve, nem volt konkrét név, csak “főnök”. Siralmas, hogy ilyenek vannak.

 11. 12 Verdes János november 20, 2006 - 3:59 du.

  Ez borzasztó hír számomra. Ugyanis egy internetes cégkeresőnek vagyok a programozója, aminek pont az a lényege, hogy a Gugliban ha szakmát keresnek, a mi oldalaink legyen az elsők között.

  Az ilyen “reklámok” szétverik az a kicsi hitet is az emberekben, hogy egy festőnek is megéri reklámozni az interneten.

  Pedig a log ezt mondja…

 12. 13 karnold december 29, 2006 - 3:28 de.

  Ilyen megtévesztések pedig egyre inkább előfordulnak, sajnos. Sokan azt sem tudják, hogy miről beszélnek kereső-optimalizálás, keresőmarketing témában. Az ilyen cégekből szerintem egyre több lesz, valamit tenni kellene ellenük. Az online katalógus cégekből is egyre több van, csak tudnám, hogy ki keres bennük. Az tény, hogy sok témában előre kerül némelyik a keresőben – főleg google – de ettől még nem értem, hogy miért kellene benne lennie bárkinek is, persze jó pénzért. Hallottam, hogy sok weboldal bekerül, majd egy megkeresékor közlik, hogy lejárt az ingyenes regisztráció ideje és vagy törölnek, vagy fizetsz. Hasonlít a dolog a már itt említett történethez. Borzalom…

 13. 14 Gábor április 25, 2007 - 12:56 du.

  Sziasztok!

  Engem egy másik cég keresett meg, itt is folyamatosan a “FŐNÖKRE” hivatkoztak… 🙂

  Komolyan erre megy el minden nap fél órám, hogy az ilyeneket lerázzam!

  Hihetetlen…

 14. 15 Bálint Balázs június 14, 2007 - 12:48 du.

  Ha már beleütköztünk ilyen hívásba, akkor tényleg tenni kellene valamit. Mondjuk szólni az üzletkötőnek, hogy rögzítjük a hívást, és utána kérni a főnökét, hogy mondja el ugyanazt- persze naiv kisdiákként hallgatva az egészet. Utána ez talán még a fogyasztóvédelmet is érdekelné.

  Mi következménye az ilyen cégek ténykedésének: Kb egy hónapja megkeresett egy csomagolóanyagokat, flakonokat gyártó cég, hogy adjak neki árajánlatot keresőoptimalizációra.
  Természetesen tisztában vagyok, hogy ilyen esetkeben ott kezdődik a társalgás, hogy mit szeretne elérni az ügyfél, és mi szerinte e keresőoptimalizáció. Elindultunk innen, megnézem az oldalát, mit lehet vele kezdeni, ami gyorsan valamilyen eredményt is hoz talán- most csináltatták elég komoly pénzért az oldalt, ami nagyjából egy webáruházból állt- ingyenes keretrendszert használtak hozzá, ráadásul a fejlesztő domain-je alatt fut. Csak a belépés feliratot tartalmazó nyitóoldal volt elérhető a cég saját domain-je alatt. És optimalizáljunk csak technikailag egy ilyen oldalt.

  Szóltam annak aki ajánlatot kért, hogy az oldal mélyebb struktúrális átalakításra szorul, így jelen pillanatban, alapos felmérés nélkül nem tudok ajánlatot adni optimalizációra. Rászántam egy fél órát, hogy összeszedjem azokat a hibákat, melyek abban az állpotban lehetetlenné teszik az optimalizációt. Udvariasan jeleztem, hogy legyen óvatos, mert aki azt állítja, hogy az oldalt gyorsan optimalizálja, az nem rendelkezik még hozzávetőleges ismeretekkel sem keresőoptimalizáció területéről.

  Válasz: “más cégeknek nem okozott problémát hogy ajánlatot adjanak arra, hogy bizonyos kulcsszavakra első oldalra kerüljenek a keresőkben. ”

  Nekem sajnos problémát okozott volna ilyen ajánlat tétele, mert úgy látszik túl érzékeny a gyomrom a mai magyar üzleti világhoz…

 15. 16 hia június 15, 2007 - 8:12 du.

  Szvsz az ilyen potenciális ügyfél elvesztését ne bándd! Ebből nem lett volna komoly üzlet…

 16. 17 Bálint Balázs június 17, 2007 - 1:44 du.

  Nem is sírtam miatta túl sokáig miatta, csak mégis bánt.

  A semmit nagyon nehéz eladni, de valamit még nehezebb…

 17. 18 Mackó június 21, 2007 - 11:40 de.

  Engem is megkeresett egy ilyen cég, a google-ban ajánlott egy hónapos elsőséget, 10.000ft-ért, 6 kulcsszóra…

  Egyébként ez a google egy akkora sze.ét sz.r!!!!! Ködösítenek össze vissza, és nem hajlandóak megmondani, hogy mitől függ, hogy egy oldal hányadik a találati listában.. Utánaolvastam a témának, sőt, próbaként megcsináltam, hogy az első helyzet oldalát lementettem, felraktam a saját tárhelyemre, beregisztráltam a google-n, és semmi nem történt… 23. helyen állt egy hónap múlva..

  A google adwords fizetős kampányszolgáltatása is egy hulladék, az egész zavaros költségkeret számítási módszerével együtt…

 18. 19 hia június 21, 2007 - 10:53 du.

  A Google algoritmusai, amik maghatározzák, hogy hol helyezkedsz el az organikus találati listában tényleg nem publikusak. Ha azok lennének, akkor lehet, hogy még komolyabban próbálkoznának, hogy egyes oldalak jól szerepeljenek.
  Annyit lehet tudni, hogy nem önmagában a tartalom a döntő, hanem például az oldaladra mutató linkek is. Tehát azzal, hogy egy lementett oldal lemásolsz, nem fogsz ugyanúgy előre kerülni.

  Szerintem a Google szolgáltatásai nagyon jók, de természetesen azok használata nem kötelező, vannak egyéb keresők és online hirdetést biztosító szolgáltatók is.

 19. 20 Bálint Balázs június 22, 2007 - 8:04 de.

  Érdekes, hogy egy IT-Blogban is ez a Google-ös téma az egyik legnépszerűbb:))
  Néhány adalék Mackó hozzászólásához: Gondolj bele, hogy mit jelentene, ha a Google, vagy bármelyik másik kereső rendezési alagoritmusa nyilvános lenne (mint ahogy volt is a keresők történetében olyan periódus, amikor szinte mindent lehetett tudni): az összes weboldal-készítő olyan oldalt csinálna, ami megfelel a szükséges kritériumoknak. Az után véletelnszerűen rendeznéd a találatokat? Másrészt a Google keresőjének az alapelve, hogy a felhasználókat releváns, vagyis számukra értékes találatokkal akarja ellátni. Ezt próbálja egy alapvetően egyszerű, de néhány nem publikus paramétert tartalmazó iterációs algoritmus használatával elérni. Ez alapján határozza meg az oldal PageRank nevű idexét. Ebből, és a tartalom relevanciájából határozza meg a (még a böngésző nyelvi beállításaitól is függő) találati listát. Érdemes megjegyezni, hogy az iterációs algoritmus durván 40-szeri lefuttatás után stabilizálódik, vagyis ennyi kell, hogy változatlan külső és belső link-környezet mellett stabilizálódjon a PageRank érték. Ha azzal számolsz, hogy egy olyan oldalon, melyre viszonylag sok link mutat körülbelül 3-10 naponta néz meg a Google-bot, akkor nyilvánvaló, hogy miért nem nagyon kap egy új oldal 3 hónapon belül még PageRank értéket sem.

  Adwords: Teljesen egyetértek HIA-val. Az AdWords messze a legjobb a hirdetési hálózatok közül. Egyrészt a kifejezetten egyszerű licitrendszere miatt (mert az árazás az tulajdonképpen az egyik legegyszerűbb licitrendszer alapján történik), másrészt egy hirdetési hálózat működtetése durván 1,4-es hatványú (a hálózat értéke a benne lévők számának 1,4-ik hatványával arányos. A szám egyébként nyilván csak becslés, de nem teljesen hasraütésszerű) hálózatos szolgáltatás. Az viszont egyértelmű, hogy ezt használják a legtöbben- így sajnos az új belépőknek is ez lesz a leggazdaságosabb- mind hirdetői, mint tartalomszolgáltatói oldalról.

 20. 21 SiteMarketing október 25, 2007 - 8:58 de.

  Engem azzal zargat folyamatosan egy cég, hogy pénzért akar beregisztrálni a google fizetős hírdetéseibe.
  Kész vagyok tőle, már többször mondtam nekik, hogy írják már oda az adataimhoz, hogy nem vagyok balek.
  Akkor talán nem hivogatnának többet.
  http://www.sitemarketing.hu

 21. 22 hia október 25, 2007 - 9:04 de.

  Erre most kaptam egy tutti tippet: azt kell mondani nekik, hogy zaklatásért feljelented őket, ha mégegyszer hívnak! Engem a Sw***x és a Cap***al Part***rs hivogatott állandóan és amióta ezt mondtam nekik, azóta már nem hívnak. Állítólag van egy lista, akiket nem szabad hívni és a fenti mondattal lehet felkerülni a listára. 🙂

 22. 23 Livio Letz november 17, 2010 - 7:05 du.

  Érdekes. keresőoptimalizálást kínálnak és telefonon hívnak fel? Kulcsszóelemzés hol van? A pattanás-ventilátor kulcsszóra én is egy-kettőre google elsőre optimalizálnám, de a megrendelőmmel közölném, hogy erre a kulcsszóra a kutya sem keres rá, és javasolnék egy kulcsszót vagy kulcskifejezést, ahol a havi rákeresések száma 5000 felett van. Munkabért én is kérek, de valami más is fontos. Legyen a dolognak értelme, mert a megrendelőnek nem a helyezés kell, hanem a forgalom, azaz látogatottság. Első helyezés 2 évre garantálva? Nevetséges


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: