Ékezetes domain nevek

2004 tavasz óta van lehetőség magyar ékezetes domain nevek regisztrációjára a .hu felső szintű domainben. (Ennek semmi köze az előző bejegyzésemben írtakhoz, amiben az ékezetes fájlnevek használatának hátrányait írtam.)

A domainnévben lévő ékezetet a böngészőnek kell, ACE szabvány alapján, konvertálni nem ékezetes névre. (Ezt a Firefox és Opera támogatja, az Internet Explorer 6-hoz megfelelő bővítés szükséges, az Internet Explorer 7 (Beta3) már szintén támogatja.) Tehát az “ékezet.hu”-ból “xn--kezet-9ra.hu” lesz.

Bár a külföldi látogatóknak mindig is problémás lesz beírni a billentyűzeten a speciális karaktereket, de itthon az ékezetes domain nevek várhatóan egyre elterjedtebbek lesznek, ahogy azt a böngészők nagy része meg tudja majd jeleníteni.

Így javaslom, hogy regisztráljátok a számotokra fontos neveket is, a meglévő ékezet nélküli mellé! Viszont azt ne reméld, hogy ékezetes e-mail címed is lesz! 🙂 A levelező kliensek és kiszolgálók jelentős része nem támogatja az ékezetes vagy egyéb speciális karaktereket az e-mail címben.

Túl a felhasználáson ott vannak még a keresők. Akkor is érdemes egy ilyen domaint bejegyezni, ha ez növeli az esélyét, hogy akár a keresőkön keresztül az oldalatokra találjanak.

Megjegyzés: tudtommal normál módon a .com, .net, .org stb. felső szintű domainekben az ékezetes név regisztrációra általában nincs lehetőség, mivel jellemzően angol nyelvű regisztrációs oldalak nem végzik el a megfelelő konverziót, de nem látom okát, hogy miért ne lehetne az ACE kódolt néven egy regisztrációt elvégezni, ami utána már az ékezetes névvel is működnie kell. (Az ACE kódolást legegyszerűbben a domain.hu oldalán el tudod végezni.)

0 Responses to “Ékezetes domain nevek”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: