Színekről

Gondolnád, hogy a színek kezelése nem egy egzakt kérdés?

Pár éve szembesültünk a problémával, amikor egyik ügyfelünk egy jó minőségű színes lézer printert vásárolt és panaszkodott, hogy amit azzal nyomtat az közel sem ad olyan képet, mint az ősrégi tintasugaras nyomtatóval készített változat.

Hogy egy ember egy adott színt milyennek lát rengeteg körülménytől függ. Nem mindegy, hogy a szín, hogyan kerül előállításra: egy monitor “sugározza” azt vagy egy nyomtatott felületről visszaverődő fényt látunk. Ezzen kívül olyan környezeti hatástól is függ, mint a megvilágítás vagy a hőmérséklet, stb.
Ráadásul két megfigyelő sem feltétlen látja egyformának a színeket. Így egy beszkennelt kép vagy egy digitális fénykép a képernyőn teljesen más árnyalatokkal tud megjelenni, ami nyomtatás után szintén eltérő színű lehet.

Ha várható, hogy ilyen jellegű feladatot kell elvégeznetek, akkor szánjatok rá időt, hívjatok szakértőt, aki kalibrálja az eszközeiteket (szkenner, monitor, nyomtató, stb.) Sőt! Beszerzés előtt érdeklődj, hogy egy adott nyomtató képes-e minden színt előállítani. Ha nem csak prezentációk készítéséhez használjátok, hanem tényleg fontos, hogy azt kapd, amit látsz, akkor szükségetek lesz rá!

3 Responses to “Színekről”


  1. 1 HiG június 12, 2006 - 5:17 du.

    Arról nem is beszélve, hogy a nyomtatók egy nagy része CYMK színkódot használ, míg a képernyö RGB-t így aztán van egy nem 1-1-es konverzió…

  2. 2 hia június 12, 2006 - 5:26 du.

    Jogos. Kimaradt! Köszönöm! 🙂

  3. 3 Robi június 14, 2006 - 4:55 du.

    A dolog annyira komplikált, hogy kötetnyi irodalma van, általában “colour management”-ként emlegetik azt a folyamatot, amelynek során az egyes eszközöket egymáshoz kalibrálják. A monitorok egy részén manuálisan is lehet a szín-egyensúlyt (vörös-zöld / kék-sárga arányt, világosságot és a kontrasztot) állítani, és ez persze alapvetöen befolyásolja a megjelenített színeket. A digitális kamera ill. szkenner és a nyomtató kalibrálása csak spéci szoftverrel lehetséges, ezért ha a színvisszaadás illetve a színhüség fontos, valóban érdemes vagy mélyen elmerülni a szakirodalomban, vagy szakemberhez fordulni.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: