Lánclevelek

Nem tudom megállni, hogy erről ne írjak, mivel az elmúlt időben megint többet kaptam. (Korábbam már írtam a Hoaxokról  és azok káros hatásairól.)

A lánclevelek különböző módon arra próbálják sarkalni az olvasót, hogy küldje tovább minél több helyre. (Ezzel terhelve a levelezési rendszereket, bosszantva az erre érzékeny felhasználókat, stb. Ilyen szempontból vírusnak is szokták gondolni.)

Néhány példa a lánclevelek tartalmára:

  • Vírusra való figyelmeztetés – semmi értelme, a mai világban a víruskeresők úgyis gyorsabban frissülnek, mint, hogy Neked egy e-mailben erre szóljanak.
  • Bill Gates, Microsoft, AOL, Intel vagy egyéb neves cég figyeli, hogy hány helyre küldöd tovább a levelet és minden levél után kapsz valamit – ilyen formán külső cég nem tudja figyelni a levelezésedet és főleg nem fog érte fizetni!
  • Az előző egyik változata, az eredetileg Ericsson mobil telefonról szóló (később Nokia és egyéb gyártókra is átírt), amiben egy ajándék mobilt ígértek a tovább küldőnek. Ezt igazolandó a másolat mezőben egy Ericsson e-mail címet kellett tenni. Így elméletileg lehetne figyelni, hogy ki hány helyre küldte tovább a levelet, de ez sem (volt) igaz!
  • Ál-jótékonysági felhívás, figyelmeztetés, stb.

További példákat találsz az Index HOAX! oldalán.

Mit tegyél? Mint korábban írtam: “A leghatékonyabb a gyanakvás!” Ha mégis úgy gondolod, hogy igaz, amit tovább küldenél, akkor nyomozz utána! Keress rá az interneten! Kérdezz meg szakembert! De inkább ne küldd tovább! 🙂

0 Responses to “Lánclevelek”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: