Kábelezés

Ha kábelezés előtt álltok, mert költöztök vagy a régi elavult hálózatot újra cserélitek, akkor a tervezésnél érdemes előre gondolkodni! Nem azt kell megnézni, hogy most hányan fognak beköltözni egy szobába, hanem, hogy a szobában hányan férnek el. És még ennél is 20-30%-kal több végpontot érdemes kiépíteni, mert elképzelhető, hogy később be akartok tenni egy hálózati nyomtatót, vagy valakinek lesz egy második gépe, esetleg egy notebookja vagy egyéb hálózati eszköze. Egyszerűbb és olcsóbb rögtön többet kiépíteni! Később a bővítések már drágábbak, körülményesebbek és közel sem biztos, hogy esztétikusan el lehet végezni.

Bár van több módszer, amivel új hálózati végpontok kiépítése nélkül is lehet további eszközöket a hálózathoz csatlakoztatni:

– Cat.5 elosztó: ezek segítségével egy csavart érpáras (UTP / FTP) kábelen két hálózati eszköz csatlakoztatható. Ezek használatát csak nagyon szükséges esetben és limitált számban javaslom. Bizonytalanná teheti az egész hálózat működését, a sok elosztó használata!

– Kis switchek: ebben az esetben egy végpontra egy új aktív eszközt teszünk, így oda további gépeket lehet csatlakoztatni. Ezek műszakilag korrekt megoldások, legfeljebb esztétikailag lehetnek zavaróak. Továbbá minden új aktív eszköz növeli a meghibásodások lehetőségét. Én inkább vagyok híve egy központi nagy switchnek, de előfordul, hogy a későbbi bővítéseknél már gazdaságosabb lehet ez a megoldás.

– Természetesen itt is szóba jön a wireless hálózat használata (akár mint kiegészítő megoldás). Ennek sebessége még nem éri el a 100Mbit/s-ot, biztonsági problémáiról már korábban írtam.

Kábelezésnél érdemes előre gondolkodni, hogy később ne legyen vele gondod!

0 Responses to “Kábelezés”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: