VPN

Virtual Private Network – Virtuális Magánhálózat

Egy publikus hálózaton (internet) kialakított privát kommunikációs hálózat. Tipikusan egy cég több telephelyének összekapcsolására vagy külső felhasználók központi telephelyre való belépésére használható. A VPN maga nem feltételezi, hogy a használt protokollokon titkosítva (kódolva) történik az adatcsere, gyakorlatban javasolt olyan megoldást választani, ami titkosítást használ.

Ha ezzel külső felhasználók fognak csatlakozni a vállalati rendszerhez, akkor fontos szem előtt tartani, hogy a VPN felhasználók a belső hálózathoz úgy fognak hozzáférni, mintha a cég telephelyén csatlakoztak volna rá arra (ennek veszélyeiről lásd a tegnapi bejegyzésem). Létezik olyan megoldás, hogy a VPN belépés részeként a belépést végző szerver csak akkor engedi a munkaállomást csatlakozni, ha az bizonyos biztonsági vagy egyéb követelményeknek megfelel (pl: a szükséges program javítások telepítve, víruskereső program frissítve, stb.)

A VPN egy költséghatékony módja a cég több telephelyének összekötésére. Az így összekapcsolt két hálózat majdnem olyan, mintha egy lenne. Kivéve, hogy a VPN csatorna sávszélessége lényegesen kisebb, mint a helyi hálózatok 100Mbit/s sebessége, tehát nagy volumenű adatcserére nehezen használható.

Mint minden mást, ezt is körültekintően és szakszerűen kell kiépíteni!

0 Responses to “VPN”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: