Követhető, hogy egy e-mailt hányan olvastak?

A téma a tegnapi bejegyzés kapcsán merült fel. Hoaxokban gyakran szerepel, hogy azért javasolja a e-mail továbbküldését a feladó, mert azt egy szervezet (Microsoft, FBI, stb.) vagy egy személy (pl: maga Bill Gates) “figyeli” és minden e-mail után valamilyen jótékony célra fordít például 10 centet. Tehát, tényleg lehetséges-e megszámolni, hogy egy e-mailt hányszor küldtek tovább? Vagy azt, hogy az e-mailt hányszor olvasták?

A fent említett e-mailekre ez soha nem igaz! A csak szöveget tartalmazó elektronikus levelek csak a feladó, a címzett és a közbenső internet szolgáltató szerverein mennek át. Legfeljebb ezeken a pontokon lehet naplózni, számolni, stb. Egy külső cég vagy személy erre képtelen. Kivéve, adott esetben, az állambiztonsági szolgálatokat, akik az internet szolgáltatók segítségével ezt meg tudják tenni, bár én nem tudom, hogy ténylegesen létezik-e ilyen “internet figyelő rendszer”. Ráadásul még valahogy ki kell szűrni a gigantikus forgalomból ezeket a leveleket! Ez nem csak, hogy valószínűtlen, de olyan mértékű beruházást igényel, hogy lényegesen egyszerűbb odaadni az adott jótékony célra.

Költséges eszközök nélkül is megoldható lenne a “feladat”, egy olyan HTML e-maillel, ahol az e-mail tartalmaz egy nem látható képet, amit a levél megjelenítéshez egy web szerverről olvas be a levelező program. Az adott web kiszolgáló statisztikájában látható lesz, hogy hányan “nézték meg” az adott képet. Ezzel a módszerrel csak az a probléma, hogy a levelező programok nem mindegyike fogja az ilyen képeket megjeleníteni. Vagy azért, mert egyáltalán nincs ilyen funkciója vagy azért, mert a modern e-mail kliens programokon még ha van is ilyen, akkor az alapbeállításként ki van kapcsolva. (Hozzáteszem, hogy én hoaxokban még soha nem láttam ilyen megoldás alkalmazását!)

Egy módszert láttam, amivel ténylegesen tudták volna követni, hogy hányszor lett a levél továbbküldve. Egy új típusú mobil telefon nyerési ígéretét tartalmazta a levél és a nyeremény feltétele volt, hogy a gyártó egy adott e-mail címére is kell a levél továbbításakor másolatot küldeni. Ez már technikailag lehetséges lenne az e-mail követésére. De! Ha belegondol, akkor senki nem gondolhatta komolyan, hogy egy e-mail továbbküldéséért az akkori legújabb telefont fogja megkapni. Pár éve, ez a levél, komoly problémákat okozott az adott gyártónak. Gondolom az kevés vigasz volt, hogy maga az e-mail cím nem egy valós cím volt…

0 Responses to “Követhető, hogy egy e-mailt hányan olvastak?”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: