Csatolt fileok

E-mailhez csatolt fileok küldésénél az alábbiakra érdemes figyelni:

A legfontosabb, hogy a címzett minden esetben el tudja olvasni amit küldesz. (Hiszen ezért küldöd.) Tehát olyan file formátumot kell választani, amit könnyen meg tud nézni vagy amihez szükséges megtekintő program az internetről ingyenesen letölthető. Még jobb, ha olyan általános formátumot használsz, amihez nem szükséges speciális program. (Sok irodában nem engedélyezett új program telepítése, sok felhasználó nem szeret mindenfélét telepíteni, stb.)

Kerüld azokat a formátumokat, amit a legtöbb helyen már szűrnek (ilyenek a végrehajtható fileok: EXE, COM, BAT, SCR, PIF, stb). Figyelj az e-mail méretére, 1-2 MB-nál nagyobb méretű e-mailt nem érdemes küldeni, mivel ez sem biztos, hogy megérkezik.

Legelterjedtebb kiterjesztések:

TXT – Egyszerű szöveg file. Nyugodtan küldhető, minden rendszeren könnyen megtekinthető. Nyugodtan használható.

GIF, JPG, PNG – Tömörített kép fileok, általában minden rendszeren használhatóak.

BMP – Nem tömörített kép file. Nem javaslom a használatát.(Inkább GIF, JPG vagy PNG-re konvertálva.)

PDF – Az Adobe web oldaláról minden operációs rendszerhez letölthető az ingyenes Adobe Acrobat Reader. (PDF file létrehozásáról már korábban írtam.) Ennek használatát javaslom, de figyelj oda, hogy ne használj speciális betűtípust, mert az előfordulhat, hogy a címzettnél nincs telepítve!

DOC, XLS, PPT – Microsoft Office alkalmazások által készített fileok. Ezt ma már majdnem minden felhasználó meg tudja nyitni, mert az irodai alkalmazás csomagok képesek ezeket értelmezni. Windows minden verziójához ingyenes megtekintő (Viewer) program letölthető a Microsoft web oldaláról. Ettől függetlenül nem javaslom ezek használatát, csak abban az esetben, ha az a cél, hogy a címzett ezeket szerkeszthető formában megkapja.

SXW, SXC, SXI – OpenOffice.org alkalmazások által készített fileok. Ezek használatát nem javaslom. Bár az OpenOffice.org egy ingyenes, irodai alkalmazás csomag, de nem általános a használata, így könnyen előfordulhat, hogy a címzett nem tudja elolvasni a neki szánt információt.

EXE, COM, BAT, SCR, PIF – Végrehajtható fileok, ne használd!

ZIP, ARJ, RAR – Tömörített fileok. Oda kell figyelni, hogy sok levelező szerver már az állományon belül található végrehajtható fileokat sem engedi át, amúgy alkalmasan mindenféle tartalom átküldésére.

MP3, WAV – Hang állományok. Általában nagy fileok, ha ilyet akarsz küldeni, akkor figyelj oda a méretre!

AVI, MPEG – Videó állományok. Nagyon-nagy fileok tudnak lenni. Hacsak nem nagyon szükséges, ne küldj!

Minden esetben célszerű felhívni a címzett figyelmét, ha valamilyen egyéb programmal készült állományról van szó, hogy hogyan tudja az átküldött filet megnézni. Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazok az alkalmazások vannak telepítve a címzett gépére, még az sem biztos, hogy ugyanolyan operációs rendszert használ, tehát minden esetben válassz olyan formátumot, amit egyszerűen meg lehet nézni!

0 Responses to “Csatolt fileok”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: