Hogyan érdemes képernyőképet küldeni?

Ha szükség van egy képernyőkép átküldésére e-mailben, akkor sok rossz lehetőség közül lehet választani. A Windowsban a PrtScr gomb megnyomásával lehet egyszerűen a teljes képernyő képet a vágólapra menteni. Onnan azt be lehet szúrni a levező programba, de ilyenkor általában BMP formátumban kerül a kép a levélbe. (Függ az e-mail programtól is.) A BMP egy tömörítés nélküli képformátum, így az e-mail mérete nagy lesz. (Tehát annak tárolásához több hely kell, lassabb az átküldése és ráadásul még mindig számos levelező szerveren maximálva van egy e-mail mérete.)

Egy 1280*1024-es képernyő a különböző file formátumokban a következő méretű fájlt eredményezi:
     BMP: 3 840 Kbyte
     JPG: 208 Kbyte
     GIF: 152 Kbyte
     PNG: 104 Kbyte
     DOC: 151 Kbyte

Tehát a BMP erősen nem javasolt. Én a DOC-ot sem javaslom, mert bizonyos rendszereken nehézkes lehet a megtekintése. (Erről bővebben majd legközelebb írok.) A PNG-t érdemes használni, de a JPG, GIF is jó választás.

A tartalomnál érdemes (és általában elég) az aktuális ablakot elküldeni a teljes képernyő helyett. Ezt az Alt-PrtScr megnyomásával lehet a vágólapra menteni. Így nem szerepel a képen, sok esetben felesleges, talán zavaró és talán nem is a címzettre tartozó információ. (Például, hogy mikor készült a kép, milyen programok futottak még a gépen, stb.)

A vágólapról a képet tetszőleges kép kezelő programmal le lehet menteni. Például az IrfanView egy erre kiválóan alkalmas (ingyenes) eszköz. A lementett filet utána már a levelező programba egy e-mailhez lehet csatolni.

(Természetesen létezik program, ami automatikusan elvégzi a konvertálást és e-mailbe csatolást is. Például a freeware Gadwin PrintScreen.)

0 Responses to “Hogyan érdemes képernyőképet küldeni?”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: